domingo, 2 de octubre de 2011

QUÈ ÉS L'EMPATIA?


  •   SEGONS DIFERENTS FONTS:

Facultat de comprendre les emocions i els sentiments externs per un procés d’identificació amb l’objecte, grup o individu amb què hom es relaciona. (Diccionari d'Estudis Catalans)

Segons Piaget l’empatia és una etapa a la que s’ha d’arribar mitjançant la pràctica i tota una evolució psicologia.

Segons Vigotsky l’empatia és la necessitat de socialitzar-se que s’ha de fomentar des de l’infància treballant des de la Zona de Desenolupament Potencial o Proper (ZDP), és a dir, que l’infant agafi com a model a un adult o a un infant cognitivament més avançat amb la finalitat que l’ajudin a aconseguir un pensament perspectivista o d’empatia.

Fiedrich Von Schiller va definir l’empatia amb aquestes paraules: “si vols, et vols conèixer a tu mateix, observa la conducta dels altres; si vols comprendre als altres, mira al teu propi cor”.

Daniel Goleman va dir: “ La consciència de un mateix és la facultat sobre la que es fonamenta l’empatia, ja que, contra més oberts ens trobem a les nostres pròpies emocions, més gran serà la destresa en la comprensió dels sentiments dels altres”.

Adam Smith, influenciat per Hume, entenia que l’home és sociable i té la sort de l’empatia que el portava a preocupar-se pels altres de tal manera que els interessos individuals no xoquen entre sí. 

B. M. de Waal  deia que hi ha certs animals que presenten trets afins a l’empatia, com els rosegadors o altres animals primats. Ell afirmava que l’origen de l’empatia es situa en mecanismes neuronals bàsics desenvolupats al llarg de l’evolució.

  •   CONCLUSIÓ:

Després d'haver buscat diverses definicions sobre l'empatia em arribat a la conclusió de que l'empatia o el pensament perspectivista és la capacitat o habilitat fonamental de posar-se al lloc dels altres, de sortir del egocentrisme, d'aquesta manera podem entendre millor els seus pensaments, les seves emocions i sentiments: les seves pors, la seva motivació, les seves il·lusions... Abans d'actuar em de pensar, si fossis tu, com t'agradaria que et donessin una noticia, t’hagués sentat bé aquella resposta?... en definitiva, posar-se a les seves sabates, a la seva pell.
L’empatia és una bona eina per poder ajudar als altres quan aquests te la demanen, o fins hi tot, sense que et demanin ajuda, ser capaç de notar que la persona necessita ajut.


2 comentarios:

  1. Me ha gustado mucho la frase de Fiedrich Von Schiller. Y me habéis hecho pensar que la capacidad de empatizar es estrictamente humana... Ser capaz de IMAGINAR como se siente el otro debe de ser algo que nos distingue del resto de animales.

    ResponderEliminar
  2. Tens tota la raó i a més a més creiem que és un valor que fa molta falta a la nostra societat, per aquest motiu creiem que com educadors s'ha de fomentar des de que l'alumne es ben petit.

    ResponderEliminar